Pont, mit negyed évszázaddal ezelőtt

2017.05.01 17:11

 

XXV. Kék Madár Fesztivál – az első „hírmorzsák”

2017.04.13 11:47    |    -s-n  

Bár sokat még nem tudni az idén június 9-11-ig, huszonötödik alkalommal megrendezendő Kék Madár Fesztiválról, a háromnapos forgatag nyitánya és záróakkordja már bizonyos. Hogy a kettő között mi történik, arról a tavaly városunk díszpolgárává választott, rövidesen hazalátogató szervező-fagottművészt kérdeztük.

Lakatos György, mint mindig, ezúttal is készséggel állt rendelkezésünkre, előrevetítve, hogy kicsit besűrűsödtek a napjai. Bár doktori munkáján dolgozik (amelyet mi másból, mint a fagottozás elmúlt fél évszázadából ír), a háttérirodalom és minden szakmai anyag évtizedek óta gyűjtögetett otthoni könyvtárában egy karnyújtásnyira mind rendelkezésre áll, de van, ami mindig próbára teszi őt, az pedig a múló idő. Miközben dolgozatot ír, éppen tíz különböző fellépésre és koncertre készül, miközben igyekszik lépésről lépésre közelebb kerülni az idén negyedszázados jubileumát ünneplő kalocsai fesztivál programjának végső forgatókönyvéhez.

 

lakatos_kekmadar1_450
 

 

 

Mielőtt elárulná, hogy melyek a már most biztos elemei a helyi beteg gyermekek javára életre hívott forgatagnak, már jó előre szabadkozik, mondván, „azt hittem, jobbakat tudok majd mondani, de remélem, annak is sokan örülni fognak, amit már most elárulhatok” – hangzik a múlt csütörtök este negyed tíz tájt készült telefonos interjúnk felvezetése.

 

lakatos_kekmadar12_450
 

 

 

– Nagy Péter zongorista barátommal arra gondoltunk, hogy mivel 25 évvel ezelőtt a mi közös játékunkkal kezdődött a Kék Madár Fesztivál, ezt az idén megismételnénk. Tehát az biztos, hogy zongora-fagott nyitókoncerttel indul a program. A kiállításról még nem sokat tudok mondani, de minden bizonnyal lesz egy olyan szeglete, amely az elmúlt 25 évet átfogó fotókra épül. Mindenféle negatív hang nélkül meg kell említenünk, ha csak az elmúlt pár hónapra tekintünk vissza, hogy szegényebbek lettünk Esterházy Péterrel, Kocsis Zolival, Helyey Lacival, akik mind-mind részesei voltak a Kék Madárnak, így mindenképp illő a megemlékezés és helye van annak – mondta Lakatos György. – Szombat délelőtt szinte biztos, hogy a Veszprémi Kabóca Bábszínház vendégjátéka érkezik. Érdekesség, hogy bábelőadás ritkán került a kínálatba, most úgy tűnik, hogy ők jönnek majd. Az esti színházi előadás és a könnyűzenei koncert esetében korai lenne még konkrétumokról beszélni, ami viszont ugyancsak bizonyos, hogy édesapám kedvéért Beethoven IX. szimfóniájával zárul a program a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekarral, Madaras Gergő vezényletével remélhetőleg a megújult Főszékesegyházban – jelentette a fesztiváligazgató.

 

Bár Lakatos György március 16-i, kalocsai vendégszereplésének az idejére ígért további részleteket, amikor is a zeneakadémiai tanítványainak az oldalán tart „Korai Kék Madár” előadást helyi középiskolásoknak, csak nem bírtuk ki, hogy ne puhatolózzunk még egy kicsit – főképp koncert-fronton. Kérdésünkre halkan súgta meg, hogy Nagy Feróval és a Beatricével a tavalyi próbálkozás után idén is felvenné a kapcsolatot, de a listán szerepel a Bikini együttes és a március 4-én 75. életévét betöltött Sztevanovity Zorán is.