A 6 legröhejesebb magyarázkodás Gruevszki ügyében

2018.11.25 10:28
 
2018. november 24. - ashwood

 

Először meg sem tudtak mukkani. Utána viszont zsigerből reagált a Fidesz kommunikációs apparátus az egyre kínosabbá váló ügyre: Gyurcsány és Soros. Ki más? Azonban, ahogy telnek a napok, egyre röhejesebb magyarázatokkal rukkolnak elő - védve a védhetetlent.

 

Amit már biztosan tudunk a Gruevszki-ügyről:

– a jogerősen börtönre ítélt macedón ex-miniszterelnök – aki ellen úgy amúgy hat másik ügyben is folyik nyomozás – aktív magyar segítséggel jutott Magyarországra,

– ahol lakájos hotelben várhatta ki menekültkérelmének elbírálását,

– amely - láss csodát – pozitívra sikeredett,

– noha Macedónia már jelezte: kéri a volt kormányfő kiadatását.

Abban pedig biztosak lehetünk, hogy a kiadatásról szóló határozat nem fog egy hét alatt megszületni, ahogy a befogadási kapcsán kapkodott a hivatal.

De sajnos nem sikerült annyira fű alatt intézni az ügyet, hogy ki ne derüljön - főként, hogy maga az érintett sietett ország-világ tudtára hozni, hogy bottal üthetik odahaza a nyomát. Így aztán elő kellett kaparni némi magyarázatot az ügyre. 

Így sikerült:

1, Azért támadja az ellenzék Gruevszki befogadását, mert "ha valaki, akkor a volt macedón miniszterelnök sokat tudhat Gyurcsány és a balkáni maffiózó üzletemberek kapcsolatrendszeréről. Jó esély van rá, hogy végre fény derül a Gyurcsány- Dobrev- Apró Piroska-  Cvetan Vaszilev klán hosszú évek óta zajló balkáni üzelmeire."

2, De gyorsan rájöttek: Gyurcsány csak alsegédje a patás ördögnek, ezért: "Sorosnak is útjában volt Gruevszki" címmel harsog a Pravda. Sőt, azt is tudni véli: még robbantásos merényletet is elkövettek Gruevszki ellen – ki más lehetett a megbízó, mint Soros –, mert ugye kerítéssel állította meg a migráncsokat. (Most akkor az orbánkerítés vagy a gruevszkikerítés állította meg a migráncsokat?) Még az a szerencse, hogy kizárólag a propaganda pszeudóvalóságában próbálták felrobbantani Gruevszkit, a valóságban soha.

3, "Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel" - Orbán Viktor ennyivel intézte el az egészet. Ennyike. Törvénysértés? Nemzetközi botrány? Belefér. Főleg, ha azt nézzük, ki is a meg nem nevezett szövetséges. Mert Gruevszki ennyit biztos nem ér. Inkább arra a szövetségesére gondolhatott Orbán, akinek elemi érdeke, hogy Macedónia ne közeledjen az EU-hoz és NATO-hoz. Ki is lehet az?

4, Trócsányi igazságügyi miniszter is igyekezett megalapozott argumentációval kiállni Gruevszki mellett, akit azért kell befogadni - míg kiadni persze nem - mert „legyünk őszinték, egy volt miniszterelnök, ha bevonul egy börtönbe, annyira nem lehet könnyű a helyzete.”

5, Nincs is Gruevszki-ügy, hiszen "magyarország mindenkinek biztosítja a tisztességes, méltányos eljárás feltételeit." – legalábbis Demeter Csaba államtitkár szerint. Ühüm. Minden menedékkérő szállodában, lakik, és akinek nincs pénze repülőjegyre, vagy esetleg kőrözik, azt a magyar diplomácia szívesen fuvarozza. Ugye?

6, Mégis, az örök paprikajancsi, Kósa Lajos ebben is verhetetlen. Amikor megkérdezték, miért is nem vizsgálhatja Gruevszki ügyét a parlament szakbizottsága, rezzenéstelen arccal tudta azt mondani: "Kicsit abszurdnak tartom, hogy folyik sok száz menedekkérelmi eljárás vagy oltalmi státusz iránti eljárás, aztán ebből egyet kiemelünk. Bármelyiket ki lehetne emelni ilyen alapon."

 

Kósa Lajost mi is kicsit abszurdnak érezzük. Nem is kicsit.