Mindenki kitenné a Fideszt a Néppártból

2017.05.01 17:24
Az El País című baloldali spanyol napilap hétfőn megjelent szerkesztőségi véleménycikkében azt írta, hogy az Európai Néppártnak ki kellene zárnia soraiból a Fideszt.

Az újság beszámolt róla, hogy a felsőoktatási törvény módosítása miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Mint az El País írta, Brüsszel szerint – a budapesti Közép-európai Egyetem elleni támadással – Orbán Viktor kormányfő az EU több alapelvét sérti, ám ez csak a jéghegy csúcsa, a nagy projekt a magyar miniszterelnök által cinikusan és eufémisztikusan illiberálisnak nevezett állam megteremtése Magyarországon.

Orbán egy ideje abszolút lebecsüli az európai normákat – áll a cikkben, amely kitért, a tavalyi migrációs népszavazásra és a civil törvény készülő módosítására. Az El País szerint gyerekesnek bizonyulna arra hivatkozni, hogy az EU nem érti a politizálás magyar módját, ha az uniós demokratikus alapnormák nem állnának veszélyes kihívás előtt egy olyan pillanatban, amelyben sokasodnak a 60 éve alapított projekt elleni hangok.

Fel kell tenni a kérdést, hogy mire vár az Európai Néppárt – soraiban a spanyol Néppárttal – hogy kizárja a Fideszt – olvasható az újság véleménycikkében.A spanyol napilap szerint a párt természetes helye az Európai Parlamentben azokkal a csoportokkal van, akik kérkednek eurofób megközelítéseikkel.

  •