Lapajánló – Kormányüzenetek bulvármocsokban

2017.05.05 19:05

168 óra: 

 

„Vaginasütemények, menstruációs kanapék, homoszexualitást ösztönző útmutatók – ilyen és ezekhez hasonlatos tárgyakkal próbálják (…) toleranciára nevelni azokat, akik Soros György egyetemére járnak.” „Gulyás Márton, úgy látszik, mégsem volt olyan fáradt és éhes, ahogy állította, hiszen szabadulása és könnyfakasztó sajtótájékoztatója után (…) még a PlanetRomeo.com-ra (korábban GayRomeo) is beköszönt, ami egy nemzetközi netes fórum, csevegő- és ismerkedőoldal meleg, biszexuális és transznemű férfiaknak.” És ráadásul: „A diploma és munka nélküli Gulyás Márton a jövőben sem szeretne dolgozni.” Nagyot ment az elmúlt hetekben a 888.hu és a többi állami, félállami vagy kormányközeli médium – legalábbis rég láttunk ilyen összehangolt, kutyába lemenő támadást. A felvásárlások, a hirdetési piac befolyásolása után itt az új lépés: a legbrutálisabb bulvár és az állami hírszolgáltatás összehangolása. Összeállításunkban fideszes források segítségével bemutatjuk a kormányzati médiagépezet működését attól kezdve, hogy Habony Árpád és belső köre kitalálja, egyszerű szlogenekbe önti az aktuális kormányzati üzenetet, az elkészült pakkot átküldi a fideszes kommunikációs központnak, addig, hogy azt számos csatornán keresztül terítik. A lapunknak nyilatkozó médiaszakértő emlékeztet: bár minden ismert diktatúra a médiát akarta kontrollálni, a sikerre nincs garancia. Bakik valóban becsúsznak, az ellenzék mégis nehezen tudja felvenni a versenyt. Földes György, a Politikatörténeti Intézet ügyvezetője szerint a politika és a sajtó nyelvén ma a magyar politikai elit tagjai vagy Soros-, vagy Putyin-ügynökök – amiből ki kell szállni. Mert amíg elfogadjuk és használjuk, képtelenség kilépni a Fidesz hatalmi teréből. Inkább új politikai nyelvet kell kitalálni. Összeállítás a 168 Órában.

Nézzen bele

Iványi Gábor: Gyászolom Orbán Viktort
Ez nem fájdalomdíj, hanem az életben maradás záloga – így kommentálta kérdésünkre Iványi Gábor azt, hogy az általa vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) csaknem egymilliárd forint kártérítést ítélt meg a napokban a strasbourgi emberi jogi bíróság. Mivel a MET évek óta hiába vár arra, hogy visszakapja egyházi státusát, Iványi úgy érzi, már nem is az a fő probléma, hogy megszűnőben a vallásszabadság Magyarországon, hanem hogy célzott vallásüldözés folyik. A lelkész szerint Orbán Viktort ezen a kárhozatos úton a környezetéből csak a lelkész végzettségű Balog Zoltán állíthatná meg. Már ha előbb valaki a humánminisztert is letérítené róla. Interjú.

Másfél milliárdos titok
Egymás után sorjáznak a médiában az orvosi szakma hitelét rontó ügyek – a cikkek etikátlan orvosi gyakorlatról, a szakmai elvek megsértéséről szólnak, de az érdekvédelemre hivatott kamara gazdálkodását és szakmai munkáját is firtatják. Maguk a kamarai tagok sem értik, miként lehetséges, hogy ha valaki nem fizeti be időben a tagdíjat, az azonnali kizárással jár, ám ha bűncselekményt követ el, akkor hosszú hónapokig húzódik a kamarai eljárás. A köztestület elnökének és tisztviselőinek javadalmazása miért nem nyilvános? Az orvosok befizetései nyomán évi másfél milliárd forintból gazdálkodó szervezet pénzügyei miért nem ismerhetők meg? Orvosok egy csoportja pert is indítana a kamarával szemben, most ehhez gyűjtenek szándéknyilatkozatokat. Megkérdeztük az okokról a bírálókat.

Tandem 2.0?
Gyurcsány Ferenc felelőssége, hogy most akarja leváltani a jelenlegi rendszert, vagy majd talán négy év múlva – állítja Szekeres Imre, az MSZP korábbi elnökhelyettese. Azt mondja, ha az ellenzékkel nem sikerül legalább részleges együttműködésről megállapodni, akkor el kell mondani a választóknak, miért nem jött össze. Szerinte árnyékkormányt nem kell létrehozni, az önmagától működik.

Európa Orbán-ügye
„Merev, betonöltönyös, vonalas jelenkori önmagát mutatta meg Európának Orbán Viktor az Európai Parlamentben. A »magyar ügyről« szóló újabb vitában a képviselők elé tárta propagandagépezete csúcstermékét, a sorosozást. Vitapartnerei saját szemükkel láthatták, hogy a nemzeti szuverenitás védelmére hivatkozó retorika és gyakorlat az összeesküvés-elméletek és a bűnbakképzés tartományába vezetett, az Orbánt ünneplő szélsőséges pártok vadászterületére. A miniszterelnök előre beépítette stratégiájába a brüsszeli képviselők kritikáit” – írja elemzésében Lakner Zoltán.