Juszt László

2015.07.02 15:41

A Simicska-éra utáni oligarcha világ egyik fénylő csillaga, Garancsi István tovább bővítette amúgy is jelentős üzleti portfólióját: megvette az ESMA Zrt-t, amelynek kizárólagos joga hirdetést elhelyezni a lámpaoszlopokon.

A cég ma semmit nem ér - kivéve, ha a Fidesz törvénymódosítást is ad az üzlethez.

Pletykák eddig is terjedtek arról, miként építi újjá médiabirodalmát a Fidesz - jelentős részben a Simicska-Orbán háború következményeként. Az elmúlt napokban váltak egyértelművé az irányok: egyszerre építkezik és rombol az új Orbán-csapat, amelynek az élén - a félhomályból előlépve - Habony Árpád áll, ám más, baráti nagytőkéseknek is akad tenni-venni való elég. A rombolás alatt azt értjük, hogy az állam drasztikusan visszavett hirdetési hajlandóságából, már ami a Simicska-médiabirodalmat illeti. Reklámpiaci kimutatások szerint a korábbi esztendők első negyedéveihez képest harmadára-negyedére csökkent már most is a központi vásárlás, és a hírek szerint még további lefaragások várhatóak.

Miközben tehát az ellenségnek nyilvánított Simicska-cégeket a kormány igyekszik kiszárítani és elvágni az állami bevételektől, Habony Árpád 50 százalékos tulajdoni arányával megalakult a Modern Média Group Zrt. (MMG). A cég vezetője Keresztesi Péter, a Századvég kommunikációs igazgatója. A Fidesz udvari think tankja birtokolja most a Napi Gazdaság című lapot, amely ugyan arra a székhelyre van bejegyezve, mint a most alakult Modern Média Group. 

Az egybe esés nem véletlen: a hírek szerint hamarosan megtörténik a tulajdonos váltás a kiadónál, és az ex-magyar nemzetes Liszky Gábor vezetésével az MMG adja majd ki a Napi Gazdaságból kialakítandó ellen-Magyar Nemzetet. De Habony keze alá kerül a via.hu (most formálódó) Fidesz-barát portál és a Helyi Témát helyettesítő, ingyenes, regionális bulvárlap-család is. És még ki tudja, mi minden.

A Fidesz új, pontosabban modern média-portfóliójához szükséges egy külterületi plakátcég is - hisz korábban a Simicska féle Mahírra támaszkodva árasztották el plakátjaikkal az országot. A volt kollégiumi szobatársat most Garancsi István váltja, aki a Népszava információi szerint megvásárolta az ESMA Zrt-t a baloldali kötődésűnek tartott Bleuer Istvántól. (Garancsi közismerten közeli, baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral, számos üzlete mellett tulajdonosa a Videoton focicsapatnak, valamint részese az off shore hátterű MET furcsa gázügyleteinek is.)

A vásárlás nem csupán a Fidesz új média-építkezései kapcsán árulkodó, de azt is jól mutatja, miként működik a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ugyanis az ESMA jelen pillanatban annyit sem ér, mint az a papír, amire az adásvételi szerződést írták. A cégnek ugyan monopóliuma van a lámpaoszlopokon elhelyezendő hirdetések piacán - ám ez a piac nem létezik. Három évvel ezelőtt a kétharmad - akkor még Simicska Lajosnak kedvezve - ugyanis törvényben tiltotta be a közutak melletti plakátolást, mondván, súlyos balesetveszélyt hordoznak. Vagyis Garancsi, akit sem önállóságáról, sem rossz üzleti döntéseiről nem ismernek, olyan vállalatot vett, amely egy törvényi erővel betiltott piacon rendelkezik vezető szereppel.

A vásárlásnak csak és kizárólag akkor van bármi értelme, ha Garancsi István tisztában van azzal, amivel egyetlen más állampolgár sem lehet: a kormány hamarosan számára kedvező módon módosítja majd a jogszabályokat. A Népszava úgy tudja: a fejlesztési tárcánál már készül is a lex-Garancsi - nehogy piac nélkül maradjon Orbán jó barátja.

Korrupció-kutatók ezt a jelenséget nevezik a "foglyul ejtett államnak" - a köznyelvben egyszerűbben maffia-államot emlegetnek ilyenkor.