Idióta l.simon

2015.07.06 21:31

Mindenkit kiborított L. Simon László

Lengyel Tibor2015.07.06. 16:58164

Czibere Judit szociológus szerint L. Simon László nem érti a szegénység problémáját, ha arra utal, hogy felesleges nyitva tartani a boltokat vasárnap, amikor négymillióan úgyis szegények. A VOSZ főtitkára úgy vélte, éppen a szegények ellen hat, ha nem vásárolhatnak csak a kevés, és drága kisboltban. Az MSZP elnöke szerint pedig a kormány nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd.

 

A kormány társadalompolitikájának lenyomata L. Simon László kijelentése, ami arról árulkodik, hogy aki szegény, ne akarjon vásárolni - mondta az Origo kérdésére az MSZP elnöke. Tóbiás Józsefnek a vasárnapi boltzár eltörlését célzó szocialista népszavazási kezdeményezést érintő hétfői parlamenti felszólalására ugyanis a kormánypártiL. Simon László visszakérdezett: Ha azt mondják, hogy négymillió szegény él az országban, miért követelik, hogy vasárnap is lehessen vásárolni?

A Miniszterelnökség államtitkára az MSZP felvetésére reagált, szavait többen értetlenül fogadták

Fotó: Polyák Attila - Origo

Értékrendek különbsége

A Miniszterelnökség államtitkára válaszában arra az értékrendi eltérésre is felhívta a figyelmet, hogy a szocialisták zárva tartásról beszélnek, míg a kormány pihenőnapról, mert szerintük mindenkinek jár egy nap, amikor pihenhetnek. L. Simon László ezt a különbséget úgy fordította le, hogy a szocialisták a multik, míg a kormánypártok a munkavállalók érdekeit nézik.

Az MSZP elnöke felháborodott, hogy L. Simon Lászlót még meg is tapsolták

Fotó: Bielik István - Origo

Tóbiás József MSZP-elnök az Origónak azt mondta, amikor meghallotta L. Simon Lászlót, azt hitte, rosszul hall.A Fidesz-KDNP társadalomfelfogása ezek szerint az, hogy nem a szegénység ellen, hanem a szegények ellen harcolnak- állapította meg Tóbiás. Az ellenzéki politikus különösen felháborítónak tartja, hogy "L. Simon válaszát még meg is tapsolták a kormánypárti padsorokban."

Pláne vásárolni akarnak

A szegények vasárnap is szeretnének vásárolni, és nem csupán néhány, feláras kisboltban, hanem lehetőleg olcsón, talán éppen azoknál a nagy élelmiszerláncoknál, amelyek nem nyithatnak ki vasárnap - ezt már a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára mondta.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára sem érti L. Simont: a szegényeknek is kell enniük, vásárolniuk

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Dávid Ferenc L. Simon László szavaira reagálva az Origónak arról beszélt, "ez egy újabb L. Simon-i nagyságú megjegyzés volt a téma avatott szakértőjétől."

Kritikus helyzetet okoz

L. Simon László okfejtésében nehéz logikai kapcsolatot találni - állapította meg Czibere Judit szociológus, szegénységkutató. A Debreceni Egyetem oktatója az Origónak azt mondta, az államtitkár értékelése azért téves, mert attól, hogy valaki szegény, kell vásárolnia. Azt mondta, az emlegetettnégymillió szegény közé nyugdíjasok, dolgozók is tartoznak, akik a fogyasztói társadalom tagjai.

"Nekik is vannak alapvető szükségleteik, de éppen amiatt, hogy jó részük havi 75-80 ezer forintnyi, vagyis a létminimum alatti jövedelemből él, napról-napra él, vagyis nem tudnak egyszerre sokat bevásárolni, csak naponta annyit, amennyi éppen szükséges" - magyarázta a szociológus, felhívva a figyelmet arra, miért éppen nekik fontos a vasárnapi bevásárlás lehetősége.

Sokan napszámból élnek, akik adott esetben vasárnap kapnak pénzt, és amúgy is keresik a hétvégi akciókat vagy a leárazott, kifutó termékeket- tette hozzá. Czibere Judit szerint nem a szegénység elleni küzdelem irányába ható lépés, hogy ezeket az embereket arra kényszerítik, hogy a vasárnap nyitva tartó kevés, ámde a termékeket az esetek többségében jóval drágább boltokban vásároljon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK