Fotókiállítás Kalocsa értékeiről

2017.04.02 15:27

 

2017.03.30 12:52    |    G.E.  

 

Kalocsa Város Önkormányzata a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény 3. paragrafusa, valamint a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV.16.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése alapján 2013-ban létrehozta a Kalocsai Települési Értéktár Bizottságot. A bizottság azóta is folyamatosan dolgozik. A listára felkerült értékek megismertetése és a lakosság további gyűjtésre biztatása érdekében fotópályázatot írtak ki 2016-ban. A felhívásra érkezett fotókból készült kiállítás február 24-én nyílt meg a Városi Galériában, ám helyet kaptak a falakon olyan képek is, amelyek évtizedekkel korábban keletkeztek, és az értékeink közé sorolt elemeket örökítik meg.

 

„Kalocsa város fényképei” című tárlatot Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója, a Kalocsai Települési Értéktár elnöke nyitotta meg. Tájékoztatta a hallgatóságot a bizottság munkájáról, és elmondta, hogy négy nagy blokkot hoztak létre: az épített környezet, a paprika, a népművészet és az egyéb kategóriákba kerülésre bárki tehet javaslatot.

 

A fotópályázaton díjazottaknak a jutalmat és az oklevelet dr. Bálint József polgármester adta át, aki köszöntötte a pályázat résztvevőit és a közönséget. Harmadik helyezettként értékelték Bakó Géza „Takarék” című képét, második lett Szőnyi István „Sóhajok hídja” című felvételével, az első díjat pedig Kovács Ferencnek nyújtották át „Vasútállomás” című sorozatáért.

 

fotokiallitas_450
 

 

A kiállítás megnyitón közreműködött Vízi Melinda tanárnő (Kalocsai Liszt Ferenc AMI).

 

A Kalocsai Települési Értéktárról információkat talál és javaslatot tehet további értékek felvételére az alábbi internetes címen: www.iranykalocsa.hu/latnivalok-programok-kalocsa-hajos-szelid/kalocsai-ertektar

 

A „Kalocsa város fényképei című kiállítás március 18-ig tekinthető meg a Városi Galériában, vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-12 és 14-17 óra között.