Én annak a bírónak gratulálnék...

2017.03.30 16:16

MP:. Én annak a bírónak gratulálnék aki a mutyi janit száz év fegyházra itéli! Habár jobb lenne mindjárt tarkón lóni a kártékony férget.

 
 

Lázár gratulált mindenkinek, aki kiöntött egy Heinekent 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő 83. alkalommal tartja szokásos Kormányinfóját a Parlamentben. Az atv.hu Facebook-oldala élőben közvetíti az eseményt.

Lázár János a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a kormány áprilisban megkezdi a 2018-as költségvetés előkészítését, májusban kezdődik az erről szóló vita az Országgyűlésben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt követően ismertette a V4-ek álláspontját a római nyilatkozat kapcsán: csak erős nemzetek alkothatnak egy erős Európát. A nyilatkozat alapján egy féléves vita kezdődik az Unió jövőjéről, a kormány 2017-ben részt kíván venni ebben a vitában, amely decemberig tart.Március 30-n érvénybe lépett a jogi határzár, ami megakadályozza a menedékkérőket abban, hogy szabadon mozogjanak az országban. Lázár János leszögezte, hogy a kormány információi szerint a közeljövőben kvótaper indul Magyarország ellen. A miniszter szerint a következő hónapban nyomás alá helyezik az országot a bevándorlás pártiak. A jövő heti kormányülésnek ez lesz a témája. Lázár szerint a jogi határzár nem ütközik uniós jogba, ezért minden európai fórumon készek megvédeni.Beszólt a Helsinki Bizottságnak

A kancelláriaminiszter szerint a Magyar Helsinki Bizottság eddig tisztességes jogvédő szervezet volt, mára azonban kormányellenes politikai szervezetté vált. Csak remélni tudja, hogy nem üzleti és egzisztenciális érdek áll a tevékenységük mögött. Lázár ezt annak kapcsán mondta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága fejenként 5,8 millió forint megfizetésére kötelezte Magyarországot, amiért jogellenesen tartott fogva két bangladesi menedékkérőt még 2015-ben.

 

A bangladesi bevándorlókat a Helsinki Bizottság képviselte. Lázár János azt kéri a Helsinki Bizottságtól, hogy a bíróság által nekik megítélt 2,7 millió forintot ajánlják fel az Ökumenikus Segélyszervezetnek, és a Máltai Szeretetszolgálatnak, ha nem üzleti érdek áll a bangladesiek védelme mögött.

Visszaélnek a hatalmukkal a multik?

Lázár János a kormányinfón örömét fejezte ki, hogy megmenekült a Csíki Sör, miután megegyezett a Heinekennel. Hozzátette: minden olyan vállalat, amely magyar céget támad, hasonlóra számíthat, mint a Heineken. A miniszter kijelentette: a Nébih élelmiszervizsgálata is azt a célt szolgálja, hogy a multik tudomásul vegyék, hogy nem élhetnek vissza a hatalmukkal. "A kormány megkeresi a módját, hogy a nemzeti érdekeket megvédje" - jelentette ki, és gratulált mindenkinek, aki ivott egy Csíki Sört vagy kiöntött egy Heinekent. 

Lázár szerint a Nébih megállapította, hogy 96 összehasonlított termékből 70 Magyarországon kapható termék silányabb volt, mint az osztrák vagy az olasz. A minőség az esetek 70 százalékában tért el, más alapanyagokat, ízesítőket és adalékokat, silányabb melléktermékeket használtak fel a vizsgált élelmiszerek esetében. A kormány azt akarja elérni, hogy ezen termékeknél fel legyen tüntetve, hogy bár ugyanaz a címke és a csomagolás, a termék minősége más.

CEU-ügy: Mindenki higgadjon le

Lázár beszélt a CEU-ügyről is. 28 olyan külföldi felsőoktatási intézményt vizsgáltak, amelynek a közeljövőben lejár az 5 évre kapott engedélyük. Szerinte mindössze ennyi történt, nem merült fel a stratégiai kabinetben, hogy „ekkora lesz a hisztéria”. A jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Az Oktatási Hivatal mostani, külföldi intézményeket érintő vizsgálata azt mutatta, hogy több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik Magyarországon. Kijelentette, a vizsgált intézmények közül egy felel meg minden feltételnek: a liberális McDaniel College Budapest. Hozzátette: 8 olyan iskola van, ahol hiányzik az államközi szerződés. „Azt javasoljuk, hogy mindenki higgadjon le” – mondta, és kijelentette: a külföldi egyetemek nem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását.

A miniszter kizárt dolognak tartja, hogy az ügy bármilyen módon befolyásolná a magyar-amerikai viszonyt. Hozzátette: ha a CEU nem felel meg a magyar kormány által támasztott feltételeknek, az egyenlő egy szegénységi bizonyítvánnyal. Szerinte erről szó sincs, politikai hisztériakeltés zajlik a témában. Egy kérdésre válaszolva Kovács Zoltán - aki szintén tanult a CEU-n - kijelentette: bízik benne, hogy a CEU meg fog felelni a feltételeknek. Lázár viccesen megjegyezte: jót tett a kormányszóvivőnek, hogy a CEU-n doktorált. Kovács ezt megköszönte. 

Tarlósnak igaza volt, emelik a reklámadót

Lázár János kérdezték a sajtótájékoztatón, hogy mi szükség a reklámadó majdnem megduplázására. A miniszter emlékeztetett, hogy az Európai Unió döntése értelmében 100 millió forint felett egységes adókulcsot kell alkalmazni. Hozzátette, hogy a reklámadó bevezetésekor anno az RTL indított keresetet a kormány ellen, amelyet meg is nyert, így a cégek visszakapnak összesen 20 milliárd forintot. Szerinte így idén egy médiumnak sem lesz pluszköltsége.

Lázár János a Kormányinfón arról is tájékoztatott, hogy a Belügyminisztériumhoz fordult a köztéri bírságok ügyében. Azt a választ kapta, hogy pusztán a képfelvételek alapján, a gépjárművezető távollétében nem szabhat ki büntetést a közterület felügyelet. Hozzátette: Tarlós István főpolgármesternek igaza volt, amikor arról beszélt, hogy nem kell befizetni a közteresek által kiszabott bírságot.

Nem CEU-ellenes törvény

Az ATV munkatársa emlékeztetette Lázár Jánost, hogy a hvg.hu mai cikke szerint Trócsányi miniszter 3-4 hete megküldte a CEU rektorának a törvényjavaslatot. Arról kérdezte a minisztert, hogy a többi 27 intézménynek is megküldték-e a tervezetet, de Lázár János erre nem tudott válaszolni, azt ugyanakkor leszögezte: nem monitorozza a minisztertársait, nincs rajtuk GPS. Hozzátette: amit a hvg.hu újságírója az utóbbi években írt, annak a 10 százaléka sem volt igaz, 90 százaléka – ahogy fogalmazott – hülyeség volt. Kijelentette: hogy a törvényjavaslatot a Igazságügyi Minisztérium sem vétózta meg, a törvény előkészítését az EMMI végezte.

A 28 intézmény közül egyébként csak a CEU-nak nincs anyaországi kampusza, ami feltétele lenne az itthoni működésnek. Az ATV munkatársa arról is kérdezte a minisztert, hogy hajlandóak-e ezt a pontot módosítani, hiszen ennek hiányában lehetetlenné tennék a CEU működését. A miniszter erre vonatkozóan azt válaszolta: még meg sem kezdődött a parlamenti vita, így fogalma sincs, hogy milyen módosítók lesznek benyújtva. "A vita megnyitása előtt semmit nem vonunk vissza, minden érvet meg fogunk hallgatni" - tette hozzá.

Lázár János az ATV kérdésére elmondta, hogy mind a KDNP, mind a Fidesz támogatja a törvénytervezetet. Azt az információt nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a kormány korábban tárgyalt Soros Györggyel a CEU jövőjéről. A miniszter ismételten arra kért mindenkit, hogy nyugodjon le CEU és reklámadó témában.

Munkatársunk arra is felhívta a miniszter figyelmét, hogy az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata után megállapítható, hogy a belföldön és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt. Lázár János ezzel kapcsolatban elmondta: jövő héten a kormány megtárgyalja a témát. Azzal kapcsolatban, hogy a kettősminőség vizsgálata összefüggésben áll-e a magyar kormány azon szándékával, hogy újabb adókat vetnek ki az áruházláncokra Lázár János elmondta: két különböző témáról van szó. Nem veszik le a napirendről az utóbbi témát sem.