Ekkora bónuszokat visznek haza az állami vállalatok vezetői

2017.08.11 08:56

Portfolió  2017. augusztus 11

 
Elégedett lehetett a kormány az állami cégvezetők teljesítményével, ugyanis éves alapbérük 10-80 százalékának megfelelő prémiummal honorálta őket 2016-ban - írta meg a Magyar Nemzet Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából. 
 

 
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Fontosabb pontok, amelyek kiderülnek a cikkből:

  • Az Észak- dunántúli Vízmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese és a Duna Menti Vízmű Zrt. műszaki igazgatója 80 százalékos prémiumot kapott
  • A MÁV esetében csak a prémium éves alapbérhez viszonyított mértéke derül ki, de azt lehet tudni, hogy Dávid Ilona vezérigazgató havi bruttó ötmillió forintot keres a vasúttársaságnál, ez éves szinten hatvanmillió forintot jelent, amihez tízszázalékos prémium járul, ami hatmillió forint. A vezérigazgató-helyettesek havi bruttó 1,8-3 millió forintot keresnek, amiből év végéig 21,6-36 millió forint jön össze, a szintén tízszázalékos prémium pedig 2,1-3,6 millió forintot tesz rá.
  • A Máv biztonsági és a jogi igazgatója 4,3 - 4,3 forintot vihetett haza.
  • A személyszállítással foglalkozó MÁV Start Zrt.-nél csak havi bruttó hárommillió forintot keres Csépke András vezérigazgató, de remek teljesítménye így is 3,6 millió forintos premizálást érdemelt 2016-ban.
  • A Magyar Postánál a vezérkari csere után az új vezérigazgató, Illés Zoltán öt hónap munka után 5 millió, míg elődje, Szarka Zsolt 7 millió forint prémiumot könyvelhetett el.
  • A Magyar Posta külön kimutatása alapján 2016 negyedik negyedévében az összes vezető (hatvan-hetven fő) 67,3 millió forint prémiumot kapott teljesítménye után, míg a közel 30 ezer többi alkalmazott között 78,2 millió forintot osztottak szét.
  • A légi irányító HungaroControlt vezető Szepessy Kornél 3,4 millió forintot kapott.
  • Nagyon megéri viszont a Magyar Fejlesztési Bank társaságainál vezetői állást betölteni, ugyanis a követeléskezelő MKK Zrt. vezérigazgatója például 46,8 millió forintos éves bruttó jövedelméhez 20 százalékos prémiumot, 9,3 millió forintot csaphatott hozzá, míg a földgáztárolással foglalkozó MMBF vezérigazgatója, Kiss Csaba Attila 8,4 millió forintot kapott.
  • A Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., ugyanis a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszában azt fogalmazta meg, hogy az ott dolgozó vezető tisztségviselők 2015 óta sem prémiumban, sem jutalomban nem részesültek.


Az állami vezetőknél a bónusz elvileg azért jár, hogy valamennyire versenyképesek legyenek a piaci fizetésekkel, s minél jobb szakemberek kerüljenek a vezetői székekbe.