Csőfogól a milliárdokig.

2015.07.05 17:29

Mészáros Lőrinc Puskás kolbászt dob piacra

 

 

 Utolsó frissítés:

Szerző: 

Címkék: sertéshúsMészáros Lőrinc;

A miniszterelnöki bizalmas Mészáros Lőrinc felfuttatja a sertésbizniszt, miközben cégbirodalma újabb építőipari vállalkozással gyarapodott.

Ágnes, Beatrix, Lőrinc – a nemzet milliárdos gázszerelője a családtagjainak kezdőbetűiből ácsolta össze legújabb cégének nevét, a Fejér–B. Á. L. Építő és Szolgáltató Zrt.-t. Néhány napja jegyezték be az új, 5,1 millió forint alaptőkével létrehozott családi céget, amelyben 17-17 részvénnyel tulajdonostársa Ágnes, Mészáros Lőrinc felesége, és leányuk, Beatrix. A Fejér–B. Á. L. ugyanúgy az építőiparban ténykedik, mint Mészáros R-Kord Kft.-je – ennek felcsúti címére jegyezték be az új cég központját is –, illetve a cégbirodalom zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. Utóbbi tavaly közel 10 milliárd forint árbevételt könyvelt el, nyereségéből pedig több mint 1,8 milliárd forint osztalékot fizetett a Mészáros családnak. Ezzel az előző évi 1,2 milliárdot is túlszárnyalta.

Fotó: 

 A Mészáros és Mészáros néhány év alatt a semmiből nőtt tízmilliárdos céggé, nem kis részben olyan közpénzes megrendeléseknek köszönhetően, mint az új építőipari üdvöskével, a Duna Aszfalt Kft.-vel közösen elnyert fővárosi csatornázási munkák 9,5 milliárd forintért vagy a 26 milliárdos dél-békési ivóvízminőség-javító beruházás. Ennél is többet gondolnak a piacon Mészáros építőipari terjeszkedéséről. Vele kötötték össze a magasépítő Magyar Építő Zrt. megszerzését, amelyet hivatalosan a Duna Aszfalt Kft. leánycége, a Körösaszfalt vett meg, annak vezetője azonban akkoriban Mészáros vőjelöltje volt.

Fotó: 

A válság ellenére nyereséges építőipari cégeken kívül is egyre terebélyesebb az utóbbi években Mészáros portfóliója. 2011-ben vetette meg a lábát az agráriumban a Búzakalász 66 Kft.-vel, beszállt a húsiparba, majd tavaly az Aranykorona Mezőgazdasági Zrt.-be, illetve a Korona-Alba Kft.-be is. A lendület nem fogyott el, az év elején az ásványvízbizniszbe is betört a felcsúti polgármester fő agrárérdekeltsége, a Búzakalász 66, megalapítván a Vivienvíz Kft.-t. Új szerzeményeivel azonban egyelőre nem robbantott kasszát (lásd ábránkat). Bár a Búzakalász 66 Kft. csaknem egymilliárd forinttal növelte árbevételét tavaly az előző évihez képest, végül 265 milliós veszteséget hozott össze. A kiskereskedő Korona-Alba Kft. ugyancsak veszteséggel zárt, a tavaly megszerzett Aranykorona Mezőgazdasági Zrt. nyeresége pedig a 20 milliót sem érte el.

Céglogó, illetve Mészáros Lőrinc üzletének hirdetése. Erősítés

Fotó: 

Mészáros ezzel együtt, úgy tűnik, az agrárágazatban erősít. Az egykori Balaton Húsipari Kft. romjain a Búzakalász 66 által 2013-ban alapított Bakony Hús Kft. törzstőkéjét néhány napja 1,2 milliárd forinttal emelte meg az egyedüli részvényes. Valójában arról van szó, hogy az eddig 13 ágazatban érdekelt Búzakalász 66 sertéshúsos üzletágát apportálták az eddig nulla árbevételű Bakony Hús Kft.-be. Az apport mintegy 440 millió forintra értékelt ingatlanból – a Veszprém külterületén fekvő húsfeldolgozóból és áruházból –, valamint 230 millióra becsült ingóságokból áll. A lista alapján hamarosan új termékkel bombázza a piacot a Bakony Hús, az apportelemek között legalábbis felbukkan a „Puskás kolbász”, egyelőre be nem jegyzett márkanévként, 500 ezer forint technikai értéken. 

 A felszámolásban megszerzett, majd felújított veszprémi húsfeldolgozó eddig is termelt, több üzletláncnak is szállított, de nemrég az ország legnagyobb üzletláncával, a Tescóval is sikerült megállapodnia. Ez újabb lökést adhat a Mészáros-cégnek: az üzleti tervben az idén és jövőre 398 millió forint pluszforgalmat várnak a Tesco-kontraktustól. További növekedésre van kilátás, a napi 300–350 sertés vágására, illetve 25–29 ezer kilogramm hús feldolgozására méretezett üzem ugyanis tavaly 50 százalékos kapacitással működött. Hasonló kihasználtság mellett 2,4 milliárd forint évi árbevétel várható a Bakony Hústól, de – a Tesco-szerződésre tekintettel – ennél optimistább, 2,7 milliárdos tervet valószínűsített az idei évre a cég vagyonértékelője. A Bakony Hús biztosan nem elégszik meg a félgőzzel, hiszen kapacitása alapján akár 5,5 milliárdos forgalmat is produkálhatna. A tervekből egyelőre a Puskás kolbászon kívül egy saját bolthálózat körvonalazódik.

Csendben megkérdezném, hogy ez a primitív stróman mennyi pénzt oszt vissza csaucseszku viktornak és a mutyisznak? 

/Adminisztrátor, Magyar Polgár/