Bedarálnak mindent

2017.04.30 08:53
Sziasztok, jó reggelt, vasárnap, április utolsó napja, vadhajnal. Vagy nekem annak tűnik. Pálinkás, szalonnás, miegyebes ébredezést kívánok, madárcsicsergéssel, méhzümmögéssel, napsugarassággal, patakcsobogással, mindennel, amivel szeretnétek. És ami adott. Mert ugye ez nem feltétlenül szokott egybeesni, de kívánom, hogy essen. Egybe.
Nézzük, a hosszú hétvége derekán, mi történt, ameddig aludtunk, vagy ameddig ébren voltunk, de a másik irányba néztünk. Miután Orbán Viktorral tegnap végzett a Néppárt és/vagy fordítva, az EU – vagyis a bennmaradó 27 tagállam - vezetői a brexit tárgyalások menetrendjéről tanácskoztak és igen hamar meg is egyeztek. Donald Tusk tájékoztatása szerint a britek EU-tagsága 2019 márciusában szűnne meg, ám addig sok kérdést megnyugtatóan rendezni kellene mind az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, mind a kontinensre költözött, itt dolgozó britek jogait illetően, és persze számos más kérdésben is. Az Unió konstruktív szellemben fog eljárni és megállapodás elérésére fog törekedni. Ez mindkét fél jól felfogott érdeke - szögezték le az uniós vezetők és végre úgy tűnik, ebben a kérdésben tökéletes az egyetértés közöttük. (Index)
Mindeközben kincseket rejt a Magyar Közlöny, amelyben egy Orbán Viktor által aláírt rendelet lényegében bedarálja a köztéri reklámokat. Ez azt jelent, hogy 30 nap múlva már csak önkormányzati engedéllyel helyezhetőek ki közterületre új reklámfelületek, 2021-tól pedig csak azok a már meglévő reklámhordozók maradhatnak köztéren, amelyek megfelelnek a kormány új szabályozásának. Ez azt jelenti, hogy a kormány rendeleti úton belenyúl és átformál egy egész piaci szegmenst. Hogy a saját érdekei szerint, az nem szorul bizonyításra, és az sem, hogy Simicska Lajost akarják teljesen kiszorítani a piacról. Jelenleg az ország 30 ezer plakáthelyének 90 százaléka magántulajdonú területeken van, 10 százalék pedig önkormányzatin, ezt a “tarthatatlan” állapotot kívánják felszámolni maffiáék: csak annál a cégnél lehet majd közterületen reklámozni, akinek az állam ezt megengedi. Jól ki van találva? Hát persze. Az oligarchák háborúja megint egy csomó ártatlan áldozatot szed majd. Csak a szokásos.
Közben készül a kormány demográfiai programja: rájöttek hogy a családi adókedvezmény nemigen fogja megállítani a népességfogyást. (Portfolio) Vagy csak egyszerűen közelednek a választások? Mindenesetre a programon az Emmi dolgozik, ez nem kevés aggodalomra ad okot, már ha engem kérdez valaki. Ahhoz viszont már most szeretnék gratulálni, hogy hét év után és számtalan elmebeteg, szociális hálót leépítő intézkedés után szélesítenék az alanyi jogon járó támogatások körét. Elvileg emelnék a lassan tíz éve nem emelt családi pótlékot, de a gyes-t (alanyi jogon járó támogatások). Szóba jöhet továbbá a családi adókedvezmény kiterjesztése, vagy legalább az szja jelenleg 15 százalékos kulcsának további csökkentése is. Hogy mi lesz a dologból, az majd kiderül. Ha nem borul be.
Kemény felmondási hullám sújtja az Eszenyi Enikő vezette Vígszínházat, az évad végével közel 25 munkatárs távozik a teátrum kötelékéből, írja a Blikk. Stohl Andrástól Bata Éváig nem csupán színészek, de sok háttérmunkás is másfelé keresi a boldogulását. Választaniuk kell: vagy a nagy presztízsű Vígszínház, vagy a jobban fizető munka, és hát sokan kénytelenek ez utóbbit választani. Ugyanakkor Eszenyi stílusával is problémák vannak. Két távozó színész nem bízik eléggé a színészekben és nem ad nekik lehetőséget arra, hogy a szakmai határaikat feszegessék. Hát ez így nem tudom hova fog vezetni, de kár lenne a Vígszínházért. Is. Nem baj, a kultúra nem fontos. A vágóhíd fontos, meg Mészáros, meg a minden szinten harács.
Közben kipaterolhatják a Fehér Házból Gorka Sebestény díszmagyart, Trump biztonságpolitikai tanácsadóját. A gond az, hogy elmaradt a nemzetbiztonsági átvilágítása, amivel korábban már Magyarországon is problémája volt neki. Amikor is a Medgessy Péter ügynökmúltját vizsgáló bizottságba akart bekerülni, de végül megtagadta a vizsgálatot. Gorka megítélésének leginkább az tehetett be, hogy a Vitézi Rend jelvényét viselte Trump beiktatásán, és azt állította, hogy tagja is a szervezetnek. Ez annyira nem jó pont Amerikában, ahol a szervezetet viszont náci kollaboráns szélsőséges szervezetnek tartják. Bizony.
Még mielőtt felpörgetnénk a reggelt, itt van még egy brutál hír, amiről a Praxis Blog számolt be. Egy idős hölgy lett rosszul húsvétvasárnap, félrebeszélt, fulladt, nem tudott enni-inni, és a gyógyszereit sem tudták neki beadni, ezért a gondozója kihívta hozzá az orvosi ügyeletet este fél kilenc körül. A kiérkező orvos a Vajna kanálisán futó Nagy Duettet szerette volna nézni, úgyhogy bekapcsoltatta magának a tévét, és vizsgálat közben is tévézett, mert előző héten is valami szarság miatt nem látta. Aztán elment, azonban a hölgy megint rosszul lett, néhány órával később a kórházban meghalt. Erre nem tudok mit mondani, ilyen nincs is. Pedig.
Hát akkor muzsikáljunk és nézzük, mi várható a mai napra. Holnap május elseje, 22 fok és remek tüntetőidő lesz. Addig is itt egy kis zene, jövünk vissza!