A Vöröskereszt is gyanús Orbánnak?

2017.04.20 09:03

Nemcsak a mindenkori kormánnyal kritikus, külföldről is támogatott civil szervezeteket bélyegezné meg a nagy vitát kiváltó törvény-módosítással a Fidesz-kabinet: megannyi olyan egyesület, alapítvány is az elfogadás előtt álló jogszabály hatálya alá kerülhet, amely alighanem csak véletlenül sodródott a célkeresztbe. Legalábbis nehezen hihető, hogy például a súlyos beteg gyermekeket táboroztató, vagy épp hajléktalanokat ellátó szervezetek külföldi támogatóit igyekezne feltérképezni a kormány.

"A jogszabály tervezetében meglehetősen világosan meghatározzák azt a kört, amely nem esik a civiltörvény hatálya alá. Így a pártokon és pártalapítványokon, a sportegyesületeket és a vallási tevékenységet végző szervezeteken kívül gyakorlatilag minden olyan civil szervezet ide tartozik, amelyik évi 7,2 millió forintnál több támogatást kap külföldről" - mondta a Népszavának Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. Szavai alapján abszurd módon külföldről támogatott szervezetként kellene feltüntetnie magát például a Magyar Vöröskeresztnek is. Mint ugyanis azt Nagy Gábor főigazgató-helyettes elmondta, a Vöröskereszt egyesületként működik, külföldről kapott éves támogatása pedig meghaladja az évi 7,2 millió forintot.

Ez utóbbi persze cseppet sem meglepő: "a Magyar Vöröskereszt a Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzetközi Szövetségének (IFRC) tagja, így külföldről is kapunk támogatást, ahogyan szervezetünk is megvalósít külföldi donációkat, például: Kárpátalján." A Vöröskeresztnél egyébként - jelezve, hogy már a jogszabály nélkül is transzparens a működésük - közölték: beszámolóikban eddig is szerepeltek a külföldi támogatások, honlapjukon rendszeresen megjelennek a külföldi segítséget is felhasználó projektekről szóló hírek, s mindig megjelölik a támogatókat. Éppen úgy, ahogyan más civilek, így azok is, amelyek Soros György alapítványának pályázatain nyertek el támogatásokat.

Forrás: nepszava.hu