A Garancsi elvtárs jó elvtárs, de nem azért húzódott eddig az Állatkert bővítése, hogy kiharaphassa a magáét

2017.08.11 07:39

Írta Harkai Péter

Garancsi örülhet - kihúzatták a fejét az oroszlán szájából Persányival
 

A Garancsi az egy szent ember: nagyot szakít a Ligetből, már megint tízmilliárdokat nyert. Mondhatnánk stílszerűen: hatalmas prédát haraphat ki az Állatkerti projektől, ugyanis némi fazonigazítás után újabb több- tízmilliárdos megbízást kapott a miniszterelnök új-Simicskájaként jegyzett barátjának cége.

Több mint egy éve áll a nagy csinnadrattával és még nagyobb költségvetéssel beharangozott Állatkerti bővítés, a Pannon Park kivitelezése, amihez már rég lebontották a Vidámparkot is – a munkagépek mégis ott rozsdásodnak a lebombázott területen.

Kép: Majnics Izabella

A leállás okai közt szerepelt az a „jajdenagyonmeglepődtünk” tény is, hogy a Pannon Parkra kiírt közbeszerzésre mind a két ajánlattevő, a Garancsi Istvánhoz köthető Market és az osztrák Strabag is

 

JÓVAL DRÁGÁBB AJÁNLATOT ADOTT S EZÉRT A 20,8 MILLIÁRDOS TENDERT EREDMÉNYTELENNÉ NYILVÁNÍTOTTÁK.

Sőt – olyan váratlan problémák is felmerültek, hogy hogyan, miből, mivel is fűtsék ezt az irgalmatlan infrastrukturális hátteret igénylő beruházást.

DE EZ NEM AZ AZ ORSZÁG, AHOL HA GARANCSI ELVTÁRSNAK NYERNIE KELL, AKKOR OTT A GARANCSI ELVTÁRS NE NYERJEN.

Időközben a hajdan szdsz-es miniszter, ma fideszes miniszteri biztos, ami biztos lett Persányi Miklós, az Állatkert vitathatatlanul elkötelezett igazgatója, aki mindent megtesz, hogy az álom valóra válhasson.

 
Kép: Majnics Izabella

Mesepark, Biodom, Pannon Park – futurisztikus álomvilágot terveztek a területre, amihez minimum 25 milliárdot előlegeztek meg még 2015-ben, amit pár hónapja érthetetlen okból megfejeltek vagy 15 milliárddal annak ellenére, hogy semmilyen előrelépés nem született a kivitelezésben már lassan évek óta.

Az öthektáros Pannon Park az egykori Vidámpark helyén jönne létre, és a hivatalos leírása szerint “döntően népszerű egzotikus állatokat mutatna be”, “nagyszámú „szórakoktató” (edutainment) elemmel”. Ennek része lenne egy nagyobb csarnoképület, a Biodóm is, ez a közbeszerzés szerint 33 ezer négyzetméteres hasznos területtel rendelkezne öt különböző szinten, akváriummal együtt.

Kép: Majnics Izabella

Most viszont „láss csodát”-eredmény született: jénahát, mégis csak a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. nyerte a Fővárosi Állat- és Növénykert által a Pannon Park kulcsrakész kivitelezésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárást.

A városligeti intézmény közleménye szerint a tárgyalásos eljárásnál a legalacsonyabb ajánlati árat a korábbiakhoz képest 2 milliárd forinttal sikerült mérsékelni.

A plusz 15 milliárdos közpénzből. Na elmentek ti a pi@ába.