Világpiaci újdonság került ki a magyar műhelyből

2015.07.29 16:03

Napi Gazdaság Online

Világszinten is komoly újdonságnak számító interaktív grafikai szoftverrel állt elő egy hazai startup cég, amellyel a magyar után a világpiacot is meghódítanák. A főként pénzügyi és biztosítási területen használt program új gondolkodásmódot honosít meg a prezentációk területén: a magas számítású prezentációkat interaktív beszélgetéssé alakítja át.

Magyar startup egyedülálló fejlesztése hódíthatja meg a világ pénzpiacait. Egy bankárból és pénzügyi tanácsadókból álló vállalkozás ugyanis olyan interaktív szoftvert fejlesztett ki, amely új gondolkodásmódot honosít meg a prezentációk területén. Az alapötletet az adta, hogy a banki, biztosítási piacon nagyon sokszor kell adatokat és kalkulációkat olyan módon bemutatni az ügyfélnek, hogy lássa a számítások érzékenységét, az adott termék hatásait pedig a saját cégére nézve is megértse – mondta lapunknak Balássy László, a Modeler.com társtulajdonosa.

Egy hagyományos prezentáció előtt komoly számítások alapján a tanácsadók összeállítanak egy modellt valamelyik táblázatkezelő programban, majd ebből néhány grafikont kiemelve tárgyalnak az ügyféllel. Ez a módszer azonban nagyon statikus, a paramétereken nem lehet egyszerűen változtatni. A hazai fejlesztésű program fordított elv szerint működik. A grafikus felületen megjelenített diagramokat könnyedén meg tudja változtatni a felhasználó, a háttérben futó adatbázisban pedig a módosított értékek szerint változnak a paraméterek és számítások. Így egy-egy találkozó alkalmával a tanácsadók könnyen az ügyfél tulajdonságaira szabhatják az ajánlat bemutatását. Ráadásul a változtatások nemcsak az aktuális oldalon jelennek meg, hanem a prezentáció további oldalai is a módosítások szerint frissülnek.

Balássy László szerint egy tárgyalás dinamikájában nagy előrelépést jelent, hogy nem kell cellákkal és számításokkal bajlódni, ami eddig komoly stresszforrás volt. Mindenki tud trendekben és grafikonokban gondolkodni, és a legtöbb ember vizuális alkat, így könnyen megértik a Modelerben elkészített előadásokat – jelezte. Mivel az emberek nem szívesen tanulnak meg új programokat kezelni, így a Modeler alapvetően az ismert táblázatkezelő és a prezentációs programból táplálkozik – mondta a szoftver megálmodója.

Szavai szerint a szintén hazai sikernek elkönyvelt Prezi.com az akadémiai világból indult megjelenítőeszköz, a Modeler azonban önmagában egy grafikai szcenárióelemző felület is, amely képes átalakítani a magas számítású prezentációkat egy interaktív beszélgetéssé.

A programot néhány hazai pénzpiaci szereplő már használja, a tulajdonosok pedig nemrég a Morgan Stanley londoni központjában mutatták be. Mivel egy pénzügyi vállalkozás ma már nagyon megfontolja, hogy milyen szoftvert vásárol, ezért nagyon nehéz bekerülni a piacra. Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen lesz a program világpiaci fogadtatása, de azt igen, hogy jelenleg nagyon komoly az érdeklődés a Modeler iránt – jegyezte meg Balássy László.