Újabb pofátlan fideSS mutyi!

2016.04.06 12:14

2016.04.06. 07:49

MKB-eladás: elképesztő részletekre derült fény

Még be sem volt jegyezve a luxemburgi cég, amikor felvásárolta a magyar állam tulajdonban lévő MKB Bankot.

Az MKB Bankot felvásárló konzorcium három tagja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből már ismert. A magyarországi szereplők – a Minerva Magántőke-alap és Pannónia Nyugdíjpénztár – tulajdonosi köre beazonosítható, ám ez korántsem mondható el a konzorciumot vezető Blue Robin Investments SCA nevű, luxemburgi székhelyű társaságról. A Magyar Narancs lekérte  a nagyhercegség cégadatbázisában tárolt adatokat.

A lap összegzéséből kiderül: a Magyar Nemzeti Bank, mint az állami tulajdonban lévő MKB Bank tulajdonosi jogainak gyakorlója egy olyan konzorciumnak szándékozik eladni a pénzintézetet, amelynek vezető cége, a Blue Robin SCA jelenleg 8 ezer euróval sem rendelkezik. 

A luxemburgi cég ismert végső, meghatározó befolyással rendelkező tulajdonosa egy reklámügynöki tevékenységgel foglalkozó szingapúri kft. 

A Blue Robint 2016. február 18-án hozták létre és március 8-án jegyezték be Luxemburgban, viszont február 22-éig már a kötelező érvényű ajánlatot kellett benyújtani az MKB-ra. Ezek szerint a Blue Robin SCA konzorciumi társaival úgy adta be az ajánlatát, hogy még be sem volt jegyezve. 
Ráadásul eddigre megszervezte konzorciális partnereit is, az MNB-nek közösen benyújtottak egy nem kötelező ajánlatot és a vezetésével az MKB-t szőröstül-bőröstül átvilágították. Mindezt az alapítástól számított maximum négy nap alatt, úgy, hogy közben volt egy hétvége is.  

Alig hihető - írja a Magyar Narancs -, hogy a jegybank ezt az ajánlatot képes volt komolyan venni, és mégis: március 31-én a Blue Robin vezette konzorciumot hozta ki győztesként. Ami nem jelenthet mást, mint hogy az MNB vezetésének tudnia kell, kik fognak még tőkével beszállni a Blue Robinba. 

A teljes cikket a Magyar Narancs oldalán olvashatja.