Rossz hír jött a magyar gazdaságból

2016.02.26 13:21
Napi.hu
 

Tavaly a negyedik negyedévben 50 milliárd forinttal csökkent a hitelintézetek nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelállománya - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) "Hitelezési folyamatok" című kiadványa februári számában, amelyet a jegybank szakemberei pénteken Budapesten sajtótájékoztatón mutattak be.

A jegybanki kiadvány szerint a hitelintézetek vállalati hitelei 6,7 százalékkal csökkentek éves összevetésben a vizsgált időszakban, azaz 2015 negyedik negyedévében.

A sajtótájékoztatón Oláh Zsolt, az MNB elemzője kiemelte: a teljes vállalati hitelállomány tavaly 2 százalékkal mérséklődött, részben a múlt év során felmerült egyedi nagyvállalati tranzakciók és a tavaly év végi banki portfóliótisztítás miatt.

Kiemelte: ezzel szemben a kkv-hitelállomány éves növekedése 3,6 százalékot tett ki 2015-ben. A december végén nagy volumenben szerződött nhp-s (növekedési hitelprogram) hitelek esedékes folyósítása az idei év eleji vállalati kihelyezéseknek adhat lökést. Tavaly a lakossági szegmensben döntően a lakáscélú hitelkihelyezés bővült, a kereslet élénkült, a hitelfeltételek nagyjából változatlanok maradtak - fűzte hozzá Oláh Zsolt.