Mint ablakos tótnak a hanyatesés...

2017.03.25 13:51

Nemsokára építeni kezdik az Országgyűlés 9 milliárdos, alagutas hivatalát

A tervek szerint ebben a hónapban befejezik a Kossuth téri MTESZ-székház bontását, és megkezdik az új irodaház építését, amibe az Országgyűlés Hivatala költözik majd. Egy föld alatti folyosó is a tervekben szerepel az új épület és az Országház között.

A Napi.hu szerint drága beruházás kezdődik hamarosan a fővárosi Kossuth téren. A volt MTESZ-székház helyére tervezett országgyűlési irodaházhoz nettó 9 milliárd forintot használhat fel az Országgyűlés Hivatala vezetője a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint.

Az állami költségvetés Országgyűlés fejezeténél a múlt évi költségvetésből megmaradt 8 milliárd 749 millió forintos, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezeténél keletkezett 415 millió forintos maradványt használják fel erre a célra. 

Az egykori MTESZ-székházat kisajátítással szerezte meg tulajdonosaitól az állam. Az épület felújítása helyett annak műszaki állapota miatt a bontása mellett döntöttek, a munkát a Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market Építő Zrt. végzi, korábbi közlés szerint 700 millió forintért. A bontás miatt nem áll meg hónapok óta a 2-es metró a Kossuth téren. Úgy tervezik, hogy ebben a hónapban végeznek a bontással, és hozzáfognak az új épület felhúzásához. Már kiválasztották a kivitelezőt, nem nyilvános közbeszerzésen – jegyzik meg a cikkben.

A meglévő, Széchenyi rakparti képviselői irodaház (a volt MSZMP-székház, a köznyelvben Fehér ház) csak a képviselők elhelyezésére szolgál, az új irodaházba az őket kiszolgáló, jelenleg a Parlamentben működő Országgyűlés Hivatala költözik.

Az Országgyűlés sajtófőnökének korábbi tájékoztatásából is kiderült, hogy drága beruházás lesz ez, mert a "Kossuth tér arculatába illeszkedő, az eredeti, Hültl Dezső által 1928-ban készített homlokzati terveknek megfelelő, de minden más szempontból korszerű irodaházat" terveznek építeni. A beruházás befejezését 2018 második felére tervezik.

A biztonsági elemeken túl az is fentebb viszi az árat, hogy az új irodaházat föld alatti folyosóval kötik össze a Parlament épületével, a Kossuth tér alatt.

Ezt korábban az Indexnek azzal indokolták: a föld alatti folyosó "mindenekelőtt azt a célt szolgálja, hogy a beléptetés és biztonsági ellenőrzés pontját az Országház falától minél távolabb toljuk". Továbbá "a folyosó megépítése megkönnyítené az Országgyűlés Hivatalának munkáját, a képviselők és a háttérmunkát végző apparátus együttműködését is, ugyanis ha nem lenne zárt folyosó, akkor a két épület között csak úgy lehetne átjárni, hogy állandóan újra és újra át kellene esni a ki- és beléptetésen, a biztonsági ellenőrzésen" – közölték.