Megépült semmik

2015.07.29 16:00

Kettő az egyben jutányos ár bárhol, bármilyen diszkontban, áruházban. De semmit kapni párszázmillió EU-s forrásból és adóból enyhén szólva átverés gyanús...

Banánköztársaság | Szerző: | 2015. július 10. | Nincs hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERARakamaz, ez a kedves törekvő kisváros Tokaj-Hegyalja mellett fekszik, és gondolt egyszer csak valami szépet, nagyot. Talán első nekifutásra azt, hogy a környék turizmusát, ami kizárólag az addiktív hajlamok-alkoholizmus kielégítését szolgálja, kissé feldobja egy kiváló természetet bemutató turisztikai látnivalóval. Természetesen az fel sem merült senkiben, hogy a hanyatló népszerűségű akkori fideszes polgármestert is megmentheti a meg nem valósult projekt, az átverés és hazugság arcátlan emlékműve.
 
Sok év telt előkészítő munkával, gazból, bozótból mederkotrással és horgászhelyek kialakításával kulturálttá és élvezhetővé tették a Nagy Morotvát, ezt a Tisza holtágat, amely híven tükrözi annak a vadvízországnak az élővilágát, amilyen a környék a Tisza szabályozása előtt volt. Megépítették a Nagy Morotva Vízi Tanösvényt is EU-s forrásból és az adónkból, ahogy illik. Létesítményei közé tartozik, a Kis Teknősbéka Ház, amely egyedülálló kilátást enged a vízivilágra, és Tokaj szőlővesszeire is. Ez az építmény beengedő és fesztiválközpontként kellet volna szolgálja a közönséget a Hegyalja Fesztiválon. A tanösvényen a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve húsz-negyven főt befogadó elektromos kishajók vitték volna a látogatókat, akik a Kis Teknősbéka Háznál fejezték volna be útjukat, ahol őshonos állatainkat is megcsodálhatták volna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA létesítményt, mint valóságos csodát és épelméjű projektet nem lehet megkérdőjelezni, hisz átadták, mint működő turisztikai projektet 2012.november 29-én. Volt itt minden, arra a napra még a Nagy Teknősbéka Házat is bebútorozták, volt benne sajtófogadás, játszótér egynapi díszletnek, bár a kormányzati gyerekpornó – az ünneplő gyerekhad – hiányzott. A környék és megyebeli nyallertájmszok, meg az M1 is beszámolt róla, micsoda világraszóló szenzáció a Vinnai Győző, SZSZB megyei Kormányhivatal vezető úr által átadott komplexum. Ma már egészen biztosan 2015. júliusa van, de senki sem tudta még látogatni ezt a csodát, hisz tűzoltósági szakhatósági engedély hiánya miatt nem működhet, bár 500 akárhánymilliót elköltöttek rá. Egyszerű, nem a terveknek megfelelően építették tetőszerkezetét, amely egy épülettűz esetén inkább valami katalizátorként működne… Biztonsági őr áll kocsival az épületek környékén, se terráriumok, se interaktív csodák, se akváriumok nincsenek, nincs kishajó, nincs szürkemarha. Az már csak hab a tortán, hogy a kivitelező Alpin Hungária kft. 2013-óta felszámolás alatt áll. De másik csúcsteljesítményük hirdeti nevüket töretlen büszkén. 

hirdetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz Ipari Park Rakamazon. Évekig küzdöttek a gépek az elemekkel, elsősorban a mocsaras talajjal, semmi nem győzte meg a természetet arról, hogy a mocsárban épületeknek, ipari, logisztikai létesítményeknek kell majd állni. Maradt egy szép büszke tábla, ami annyit ér mint sivatag közepén az oázisban a nincs víz felirat. Az ipari parkot át se adták, de talajmunkákra sokat költöttek, egy olyan területen, ami természetvédelmi terület mellet van, aminek élővilágát megőrizni akarták turisztikai látványpékség gyanánt.

Levél Sallai Róbert Benedek képviselőnek…

A rakamazi Nagy Morotva Vízi Tanösvény elrontott, eddig úgy néz ki meg sem valósult beruházásról írnék önnek néhány szót. 

Rakamaz büszke, és gazdag sváb kisváros, Tokaj közelében, az ott lakók büszkék arra, hogy 50 éve semmilyen állami beruházás nélkül önállóan, maguk erejéből boldogultak, településük gazdag, és virágzó. A kisvároshoz tartozik egy szép vízi ártéri élővilággal rendelkező, egy áteresz segítségével az élő Tiszával kapcsolatban levő mocsaras tó, az úgynevezett Nagy Morotva. Természeti értékekben bővelkedő csodaszép terület. Tőle délebbre a tiszavirágzás a legszebb a BBC is itt forgatta David Attenborough rendezésében, a hazánkban nem is vetített dokumentumfilmjét.

Rakamazon készült egy szép beruházás, az úgynevezett Vízi Tanösvény. Ennek első legszebb eleme a Nagy Teknősbéka ház, a vízi tanösvény és a Kis Teknősbéka ház. A projektet, mint rendbennlévő kész létesítményt Vinnai Győző, mint a SZSZB megyei kormányhivatal vezetője átadta 2012 november 29-én a nagyközönségnek. Arról a BOON (Borsod Online) cikke, valamint a kormányhivatal weboldala sem tesz említést, hogy nem látogatható az egész, 660 millió forintos létesítmény, ugyanis a Nagy Teknősbéka ház tűzoltósági szakhatósági engedélye még nincs kész, tehát az épület ezért nem látogatható.

A többi beruházásról a következők derültek ki: sem az élővilágot bemutató terráriumok, sem az akváriumok nem léteztek, léteznek, nincs kész a szürke marhát, őshonos állatokat bemutató terület, s nem működnek a 40 és 20 főt szállító elektromos kishajók. A projektet mint turisztikai attrakciót úgy tervezték, hogy évente 70.000 túristát vonz majd és jelentősen hozzájárul a Tokaj központú turizmushoz. másrészt a projekt önfenntartásához jelentős mértékben hozzájárul a tervek szerint a Hegyalja Fesztivál, melynek beléptető kapuja és rendezvény központja lenne a Nagy Teknősbéka ház.

Az átadóra pedig berendeztek valamit, de a lojális nyallermédia sem készített a valóságot, a semmit bemutató fotókat a létesítmény belsejéről…

A tények eddig 0 látogató járt a vízi tanösvényen, egy polgármester ebbe bukott bele, szeretnék beindítani a létesítményt a rakamaziak. Két évig mondvacsinált ürügyekkel elmaradt a Hegyalja Fesztivál, idén megrendezik, de a projekt épületeit nem használhatja.

Eddig nem tudom hány millióba került a semmi, melynek sok érdekessége lehet: az első az, hogy valamilyen majd én elintézem típusú egyezkedés történet miatt adták át, de nem csináltak semmit, gyorsan kellett mindent lépni, hisz a kivitelező Alpin Hungária kft. már 2013-ban felszámolás alá került, jelenleg is ebben az állapotban van, másrész a kutya se érdeklődik utána. Az már hab a tortán, hogy a BOON-nak az átadásról szóló, az észak-koreai újságírás magasságaiban szárnyaló cikket készítő WOLF Kommunikáció nevű média vállalkozás cikkírója szerint minden úgy van ahogy írták, ha azt írták akkor működik…  nem idézem szó szerint Saliga Enikőt, aki a cikket írta. Másik szempont az a laza képmutatás, ahogyan az átadó zajlott… Nem látták a semmit, ami nem működik?? FIDESZLÁTÁSUK volt az uraknak???