Magyar foci, az meg mi?

2015.07.31 01:41

 

2015. július 26.
 

Foci helyett

 

ABCÚG

Ez a lájkkurva tényleg szép, stílusos kifejezés. Különösen, ha meglett, középkorú férfira alkalmazzák, pláne olyasvalakire, aki már csak foglalkozása miatt is inkább a hivatalból komolykodó egyedek kaszjtába tartozik.

 
 

Kapcsolódó írásaink

De hát nyilván a honi futballközegben amúgy nagy sértésnek számító, de erősen közhelyesült „lila majom” vagy az „uborkafára felkapaszkodott idióta” nem volt elég húzós. Így került még bele a szövegbe hatáserősítő elemként a „lájkkurva” is.

Amúgy ezek a minősítések egy Facebook-kommentben szerepelnek, s a szerző ismeretében nem is annyira meglepőek. Hiszen a bejegyzés „megalkotója” régi kedvencünk, D. Tamás posztfenomén (nemcsak twitterhuszári értelemben, hanem főként megélhetési politikusként, amely kategóriának mutogatnivaló díszpéldányát „tisztelhetjük” az ő személyében).

Jó ideje folytatja már a twitter-randalírozást, érzékelhetően abban a hiszemben, hogy „hű de laza vagyok, és mennyire poénos”. Pedig hát ezeknek a mentális dorbézolásoknak többnyire inkább valami otromba suttyóság szokott az eredménye lenni.

Most ráadásul nem pusztán szövegalkotási, hanem szövegértési problémákkal is szembesülünk D. Tamás opusza kapcsán. 
Az ominózus komment előzménye ugyanis az újpesti polgármester bejegyzése. És hát ő sem egy kimondott Roland Barthes, de azért a passzusból ki lehet hüvelyezni, hogy nagyjából mit is akart mondani. Azt, hogy ha hazai bajnokiról van szó, akkor nincs nagyobb öröm egy újpestinek, mintha ég a Ferencváros, de nemzetközi meccsek alkalmával persze, ő is azért drukkol, hogy jusson tovább a Fradi. Csak hát úgy nehéz, ha közben az egyesület harcban áll a saját drukkereivel.

Az nyilván egy másik cikk témája lenne, hogy ezt a bizonyos kemény magot, amelyik hajlamos alapkőig lebontani az ellenfél pályáját, mennyire lehet szurkolóknak tekinteni.

Na, ebben az amúgy tipikus Fradi-Újpest afférban akart az MTK-elnök rendet vágni anélkül, hogy megértette volna az üzenet lényegét, hiszen az újpesti polgármester korántsem azt írta, hogy pusztuljon a Fradi minden körülmények között. De hát D. Tamás ennyit képes felfogni egy szövegből. (Azért nem igazán megnyugtató arra gondolni, hogy hazánk Európa-parlamenti képviselőjeként a megértés milyen szintjére tud felkapaszkodni, teszem azt, egy Magyarországot súlyosan érintő előterjesztés esetében.)

Érdekes, hogy ennyire nekiment egy fideszes potentát a másiknak, csak éppen egy nagyjából huszadrangú kérésben. Pedig lehetne a foci igazán fontos ügyeiben is tengelyt akasztani, mondjuk a stadionbűnözés miatt. Mert az, hogy a hatalom ilyen mennyiségű közpénzt (lélegeztetőgépben mérve, ugye...) temet stadionszarkofágokba, az merénylet a józan ész és az ép erkölcs ellen.

De hát ez ügyben senki fideszes egy kukkot nem mer szólni, s nem azért, mintha mindegyikük okvetlenül a saját kertvégi stadionjában akarna lábtengózni a szomszéddal. Csak éppen pontosan tudják, hogy mi most a trend, úgyhogy jobb, ha bejelentkeznek mindjárt két pályáért is.

Noha éppen a Fradi mostani, sokadik lebőgése mutatja, hogy mennyire abszurd elképzelés ez az egész államilag reanimálni kívánt magyar foci. Az FTC-nek már korszerű, új pályája van, honi viszonylatban elég magas költségvetése, hatalmi hátszele, ja és van még egy rakat gazdasági bevándorlója is, akik elveszik a magyar emberek munkáját. Mert hát ugyan mi mást csinálna a jól fizetett ecuadori meg a brazil középpályás, mint hogy elveszi a lehetőséget a magyar fiatal elől?

Mindezzel együtt az eredmény nulla. Szánalmas vergődés a derekasan küzdő de elég szürke bosnyák csapat ellen, és sima kiesés az Európa ligából. (Európa itt is messze van!) És nyilván ebben az évben se jut magyar csapat nemzetközi kupa főtáblájára.

Ezen pedig nem segít a stadionépítés. Az ország állapotán viszont sokat ront. És nem pusztán azért, mert az a pénz máshonnan nagyon hiányzik. Hanem azért is, mert sokakkal elfogadtatja ezt az esztelen, procc mentalitást, miszerint ha a hatalmasok úri(?) kedvükben stadiont akarnak építeni, akkor azt fognak.

Hogy legyen hol szégyenletesen elverni a magyar csapatokat.