MA ESTE AMERIKA BEMUTATOTT A FORINTNAK

2015.08.10 22:11

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed heteken belül megkezdheti a kamatemelést, amivel a gyengébb valutáktól vonja el a befektetőket. Ha nem lesz kereslet a forintra, akkor csökken az értéke, többet kell fizetnünk a dollárért, az euróért és a többi devizáért. Ez drágítja egyebek között a külföldről behozott árukat.

 

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed egyik igazgatója szerint a gazdaság állapota nagyjából már normálisnak mondható, ezért közeleg a döntés a kamatok emeléséről.

Úgy vélem, közel van az emelés kezdete - mondta Dennis Lockhart, a Fed atlantai tagbankja elnöke a helyi sajtóklubban. "A gazdaság nagyot lépett előre, és megközelítette az elfogadható normális szintet... az állapotok már nem rendkívüliek" - tette hozzá. Lockhart, akit centristának tartanak az amerikai központi bank politikacsináló bizottságában, világosan értésre adta, hogy érzése szerint már elhárultak a gazdaság növekedését gátló korábbi akadályok.

Egy kérdésre válaszolva kijelentette: „hajlik arra", hogy szeptemberben elkezdődjön a kamatemelési ciklus, de hangsúlyozta, hogy a továbbiakban fokozatosan kell eljárni. „A fokozatosság az én felfogásom szerint azt jelenti, hogy nem minden egymást követő ülés dönt majd kamatemelésről" - hangsúlyozta.

Az Egyesült Államokban már hetek óta lebegtetik, hogy megkezdődik a kamatemelés. Az amerikai állampapírok még a jelenlegi 0-0,25 százalékos alapkamat mellett is vonzóak, és a befektetők fokozottan fordulnak majd az amerikai piacok felé, ha ez a hozam elkezd emelkedni. Ebben az esetben jelentős pénzek mozdulhatnak ki a kevésbé biztonságos területekről, így például Közép-Európából. Ebben az esetben a forint és a magyar állampapírok iránt is megcsappanhat az érdeklődés.

Az amerikai döntés nálunk drágább importtermékeket eredményezhet, többe kerülhetnek a külföldi utazások, és még a magyar államnak is drágább lehet a költségvetési hiány finanszírozása. Ha ugyanis kevesebben vásárolják a magyar állampapírokat, akkor a befektetőket csak magasabb kamatígérettel lehet arra ösztönözni, hogy mégis abban tartsák a pénzüket. Ez viszont kamatfizetéskor több kiadást jelent az államnak, amelynek így kevesebb pénze marad egyéb kiadásokra, például bérekre vagy különböző támogatásokra.

Ma a forint gyengült, de még ettől az amerikai hírtől függetlenül. Estére egy euróért 311,30 forintot kellett fizetni.