És akkor a Fidesz és a Jobbik hosszú nyelveiket a nagy orosz hátsóba tolják

2016.05.26 22:08
 

Vezető külpolitikai eseménynek tekinthető Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter magyarországi látogatása. A Putyin után egyik leginkább befolyásosnak tartott moszkvai politikust nemcsak magyar kollégája, Szijjártó Péter fogadta, hanem a fényképek szerint Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt az eseményen.

A diplomáciai kapcsolatok erősítése mellett a találkozó fontos hozadéka volt a magyar miniszterelnök állapotának rohamos javulása is, mivel a hét eleji dunaújvárosi látogatását a kormányfő megbetegedése miatt mondták le.
 
Ennél mámorosabb hangulatba már csak a Jobbik Magyarországért Mozgalom politikusai kerülhettek az ügy kapcsán. Gyöngyösi Márton, a párt külpolitikai szakértője üdvözölte a két fél találkozását, amitől a magyar-orosz kapcsolatok további erősödését várja. A nemrégiben még a hazai zsidóság kockázatot rejtő részének listázását emlegető országgyűlési képviselő sürgette a magyar kormányt, hogy tegyen meg mindent az Oroszországot sújtó nemzetközi szankciók feloldása céljából, amelyeket az ukrán konfliktus miatt foganatosítottak az orosz állammal szemben.

Egészen hihetetlen, hogy mekkorát fordult a világ a magát nemzeti oldalnak nevező politikai pártokkal az utóbbi néhány év alatt. Az egész politikáját a harcos antikommunizmusból levezető hazai jobboldali pártok mindent elkövetnek, hogy egymást megelőzve, minél hevesebben udvarolhassanak Putyin Oroszországának. Önmagában talán már az is páratlannak számít, hogy a kormány ilyen mértékben részrehajlóan kezeljen egy külpolitikai partnert, az azonban egészen biztosan diplomáciai rekord, hogy egy magát nemzetinek valló ellenzéki párt ilyen egyértelműen védje egy másik ország, ráadásul a volt Szovjetunió utódállamának érdekeit.
A diplomáciai találkozón egyébként elsősorban a gazdasági együttműködésről, többek között a paksi atomerőmű bővítésről esett szó a magyar és az orosz fél között.
Forrás: Sztárklikk
Szerző: Frey