Együtt: Így tömik ki a fideszes nagymenő zsebeit

2016.02.15 08:36

168 Óra Online:

Az Együtt közérdekű adatigénylésekkel deríti ki, milyen és mekkora összegű megbízásokat kaptak Kuna Tibor vállalkozó cégei a víziközműcégeken keresztül az államtól. Csak az elmúlt hetekben több mint 50 millió forintnyi megbízást kaptak Kuna cégei az víziközművállalatoktól, miközben csak februárban közel 100 főt rúgtak ki ugyanonnan.

Az Együtt szerint Kuna Tibor cégei, a Trinity Communications Kft. és a Young and Partners Kft. tömegével nyerik a tízmilliós kommunikációs és rendezvényszervezési pályázatokat az állami víziközműcégeknél, miközben a vállalatokkal bújtatott csoportos létszámleépítés folyik, és tavaly az elhibázottan bevezetett rezsicsökkentés miatt sokmilliárd forintos veszteséget termeltek.

Az ellenzéki párt úgy fogalamz: Kuna Tibor igazi fideszes nagymenő, 1999-től 2003-ig az Ifjúsági és Sportminisztérium munkatársa, 2003-tól 2008-ig a Fidesz-frakció kabinettitkára volt. Érdekeltségei az Átlátszó számításai szerint 2010 óta mintegy 50 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket.

Az Együtt a mai napon közérdekű adatigényléssel fordul a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz és közvetlenül az öt, állami tulajdonú víziközműcéghez, hogy adjanak tájékoztatást: 2010 óta milyen összegben, milyen munkára, milyen szerződéseket kötöttek Kuna Tibor cégeivel, a Trinity International Communication Kft. és a Young and Partners Kft. vállalatokkal.

 

Az adatigénylés kiterjed a tanácsadói dokumentumok nyilvánosságra hozatalára is, mivel azok elkészítésére közpénzt fordítottak, és nem tartalmaznak államtitkot.
Kuna cégei csak 2016 elmúlt heteiben 50 millió forintnyi közbeszerzést nyertek a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nél, és az elmúlt években is folyamatosan dolgoztak az öt állami víziközműcégnek.

Eközben februárban megkezdődtek az indokolatlan és előkészítetlen létszámleépítések is az ágazatban. A reprezentatív szakszervezetekkel való egyeztetést megkerülve, csak az elmúlt hetekben közel 100 munkavállalót építettek le e társaságoknál fogalmaz a párt közleménye. Ha nem teljesítik a közérdekű adatigénylést, az Együtt bírósághoz fordul.