Egymást érő iparági sokkok

2015.07.29 16:04
Figyelő Online - Molnár Brigitta
2015.07.11  09:27   
 
mail
nyomtatás
A használt ruhák importja miatt a helyi textilipart tönkrement. A használt ruhákhoz kapcsolódó tervezett importkorlátozás következtében azonban több ezer munkahely kerülhet veszélybe - írja a Guardian.
 
Miután múlt héten tűz ütött ki Kelet-Afrika egyik legnagyobb second hand piacán Nairobiban, az elnökhelyettes, William Ruto azonnal a helyszínre sietett és biztosította a kereskedőket arról, hogy a kormány segít nekik újjáépíteni az üzleteiket. Azonban ehelyett inkább arról kellett volna nyilatkoznia, hogy egy év múlva üzemelni fog-e a Gikomba piac - ugyanis a használt ruhák importálását tiltó törvényt nagyon sokan támogatják az országban.

Januárban a kelet-afrikai államfők azt javasolták, hogy Kenyában, Ugandában és Tanzániában fejezzék be a használt ruhák importálását és inkább a helyi textilipart fejlesszék. Kenya egyedül nagyjából 100 ezer tonna használt ruhát, cipőt és ékszert importál, ezek többségét eredetileg adományozzák. Az Oxfam szerint az eladományozott ruhák 70 százaléka Afrikába kerül.


„Azok a ruhák, amelyeket nem tudnak eladni a nyugati boltokban, máshova kerülnek. Ha jó állapotban vannak és melegebb időben is viselhetők, akkor leggyakrabban Afrikában kötnek ki" - mondta el Ian Falkingham, egy szenegáli Oxfam outlet vezetője. Így fordulhat elő, hogy University of Oxford vagy I love London feliratú pólókat, esetleg amerikai zászlós pulóvereket hordanak olyan afrikaiak, akik még sosem jártak az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Az olcsó külföldi import miatt azonban tönkrementek a helyi textilgyártók. Az afrikai ipart próbálja fellendíteni az a kezdeményezés, amely betiltaná a használt ruhák importját. A kenyai ruhaipar már az 1980-as években hanyatlani kezdett, ugyanis ekkor nyíltak meg az első second hand boltok - korábban ingyen osztották szét a használt ruhákat a rászorulók között.
A külföldről behozott ruhák hamar népszerűvé váltak - főként a városi fiatalok körében - ugyanis más volt az anyaguk, a mintájuk és így egyedinek tűntek. Emiatt a kenyai textilvállalatok - például a Rift Valley Textiles (Rivertex) és a Kisumu Cotton Mills (Kicomi) - fokozatosan bezártak. A helyi statisztikák szerint az 1980-as években 500 ezer ember dolgozott a textiliparban, napjainkban azonban csupán 20 ezer.


Az importkorlátozás a kormány utolsó lehetősége arra, hogy megmentse a hazai textilipart és több munkahelyet teremtsen. Az intézkedés azonban veszélyezteti azokat, akik eddig használt ruha kereskedelemből éltek. A second hand üzletet vezető William Ng'ong'a már hallott arról, hogy esetleg bezárják a boltját. „Családi vállalkozásunk van, 10 éve csatlakoztam a szüleimhez. Az egyetem óta ezzel foglalkozom, ehhez értek" - mondta. Több száz, a Gikomban ruhát árusító család veszítené el a munkáját, ha bevezetnék a korlátozást.